miercuri, 8 mai 2013

Reabilitarea

          Reabilitarea este un termen larg care insumeaza toate procedeele medicale si/sau pshihoterapeutice pentru tratarea dependentei de substante psihoactive cum ar fi alcoolul, medicamente, nicotina, sau droguri ca heroina, cocaina si amfetaminele. Scopul reabilitarii este acela de a-l convinge pe dependent sa renunte la consumul de substante psihoactive in special pentru a evita problemele care survin din consumul abuziv de aceste substante.
         Persoane de toate varstele sufera de pe urma consumului de droguri: bebelusii care au fost prenatal expusi la droguri, adolescentii, adultii, parintii. Multe persoane se gasesc in circumstante sociale sau financiare dificile ceea ce face ca tratementul impotriva dependentei de droguri sa fie mai greoi. Desi sunt anumite probleme comune tuturor grupelor de oameni, gravitatea dependentei variaza de la persoana la alta.
         Dependenta de droguri este o afectiune care poate fi tratata deoarece este privita ca o boala. Tratamentul nu este unul general ci trebuie croit in functie de fiecare persoana.
Dependenta este este definita ca o afectiune cronica si recurenta a creierului care este caracterizata prin cautarea obsesiva a drogurilor si consumului acestora. Dependenta este vazuta ca o boala a creierului deoarece drogurile pot schimba structura creierului si modul in care acesta functioneaza.    Consumul de droguri poate avea efecte indelungate asupra creierului ce au ca rezultat comportamente periculoase care pot fi vazute la cei dependenti.
        Cum influenteza drogurile creierului la nivel chimic? Creierul nostru este construit sa sustina obiceiuri care fac bine organismului. El ne recompenseaza cand indeplinim aceste activitati prin eliberarea de dopamina si ne face sa ne simtim bine. Drogurile afecteaza in mod direct sau indirect sistemul de recompensare a creierului prin inundarea lui cu dopamina sau serotonina si creeaza acel sentiment de euforie. Acest proces este specific fiecarui tip de drog. Nu putem atinge acesti tip de euforie prin nici un tip de recompensa naturala.
Tratamentul persoanelor dependente de droguri tine cont de cele doua fatete ale dependentei: dependenta este fizica si psihologica. Cercetarile arata ca imbinarea tratementului medicamentos cu cel comportamental este cea mai buna metoda de reabilitare si tratare a dependentei.
        Dependenta fizica implica un proces de detoxifiere pentru a-l ajuta pe pacient sa tina piept reactiilor adverse ce apar dupa intreruperea consumului de droguri. Mai multe tipuri de medicamente pot fi folosite in anumite etape ale tratamentului pentru a ajuta pacientul sa nu mai consume droguri si sa nu cedeze din nou acestui comportament.Cand pacientii se opresc din consumul unui anumit drog, ei pot experimenta simptome la nivel fizic sau psihologic ca depresie, neliniste, anxietate, neliniste, insomnii. Sunt unele medicamente care ii pot ajuta pe pacienti sa depaseasca aceste stari.
       Alte medicamente sunt folosite pentru a-l ajuta pe pacient sa continue tratamentul. Aceastea ajuta creierul sa se adapteze in mod treptat la lipsa drogului. Aceste medicamente au un efect calmant asupra pacientului ajutandu-l pe acesta sa se concentreze asupra tratamentului comportamental.
        De asemenea, exista si medicamente care il pot ajuta pe pacientul care tocmai a terminat tratementul sa nu-si reia vechile obiceiuri din cauza stresului sau expunerii la droguri.
Metadona este cea mai folosita substanta in tratarea dependentei de droguri.
Tratamentele comportamentale ii ajuta pe pacienti sa isi schimbe atitudinea fata de droguri si le ofera instrumente pentru a mai bine gestiona situatiile stresante in care se vor gasi zi de zi, situatii care i-ar putea impinge din nou la consumul de droguri. Mai mult, terapiile comportamentale cresc eficienta tratamentului medicamentos si ii incurajeaza pe oameni sa urmeze tratementul pentru mai mult timp. De obicei tratamentul dureaza pana la 3 luni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu