miercuri, 8 mai 2013

Informatii generale despre droguri ( Asociatia De Lupta Antidrog AMA )

Informatii generale despre Droguri :

    
Drogurile sunt substante create artificial de om, fie din plante, fie pe cale chimica. Consumul periodic de stupefiante duce la aparitia tulburarilor respiratorii si a constipatiei, scaderea in greutate, iar la femei apare menstruatia neregulata. Din punct de vedere psihic pot aparea: anxietate, schimbari ale starii de spirit, paranoia, oboseala extrema, iritabilitate, depresie si insomnie grava, somn agitat si neodihnitor. Toxicomanii sfarsesc de regula prin sinucidere, supradoza, infarcte miocardice, accidente vasculare cerebrale, blocaj renal si ciroza hepatica.
      Heroina. Este un drog tare care produce puternice stari de euforie. Este extrasa prin metode chimice din morfina. Este de trei sau patru ori mai puternic decat morfina si initial era considerat un analgezic ce nu creeaza dependenta, substitut al morfinei. Oamenii care folosesc heroina sunt supusi unui mare risc de a deveni dependenti. Vulnerabili la posibilitatea de a consuma heroina sunt persoanele tinere care nu stiu ce urmari poate avea consumul acestui drog. Heroina este un fel de praf (pudra) si uneori este combinata cu diferite substante. Se poate si injecta. Efectele acestui drog sunt dramatice. In primul efectele psihice si faptul ca persoanele dependente vor fi respinse de societate. In al doilea rand consumatorii de heroina vor avea mari probleme cardiovasculare si respiratorii. Alte efecte: constipatie, dereglari sexuale sau endocardita. Poate duce insa si la diminuarea vazului, la pneumonie, la coma si chiar la moarte. Cocaina. Este un drog destul de puternic , o substanta extrasa din frunzele de coca prin procedee chimice, cu ajutorul unui solvent ca petrolul sau kerosenul care poate duce rapid la dependenta.Distribuitorii ilegali dilueaza in general substanta pura cu amidon, pudra de talc, zahar, procaina sau amfetamine. Se prezinta sub forma de pudra cristalina de culoare alba. Poate fi prizata sau, daca este sub forma lichida se poate injecta. Are un efect rapid asupra organismului, efect ce dureaza pana la 20 de minute. Si de aici incep marile probleme. Dupa terminarea efectului, consumatorul simte din nou nevoia acelei stari euforice si doreste o noua doza. Efectele cocainei: nervozitate, depresie, acte irationale, halucinatii, paranoia, hipertensiune, probleme cardiovasculare, hemoragii cerebrale. Trebuie sa adaugam ca in cele din urma poate duce la moarte. Pentru 15-20 de minute de euforie nu merita sa va distrugeti viata. Nu uitati daca ati consumat odata, puteti deveni dependenti si societatea in care traiti va va respinge ca om.
     Ecstasy.Alte denumiri: MDMA, Adam, XTC, Disco Burgers, New Yorkers.A aparut in: 1912. Se prezinta sub forma de tablete sau capsule. Drogul produce senzatii placute, senzatii de fericire si armonie. Acestui drog afecteaza in primul rand creierul.
     Marihuana. Marihuana este amestec verde, maro sau gri din frunzele, tulpinile, semintele si florile uscate ale canepei (Cannabis Sativa) si are aspect de tutun verzui taiat foarte fin. La cei ce utilizeaza multa marihuana, THC-ul poate fi gasit in organism chair dupa saptamani de la incetarea folosirii drogului. Toate tipurile de marihuana au efect halucinogen de intensitate scazuta, perturband functiile creierului .
     Barbituricele.Alte denumiri: amytal, nembutal, secondal, fenobarbital, barbs, red devils.Sunt antidepresive puternice care incetinesc sistemul nervos central. Au efecte sedative, iar la doze puternice au efecte hipnotice. Sunt prescrise de catre medici pentru a trata insomniile, nelinistea si tensiunea. Unele dintre ele sunt folosite si pentru anestezii. Cel mai des folosite produse sunt sub forma unor capsule rosii, albastre, galbene sau albe.barbituricele sunt clasificate, in functie de durata efectelor, ca avand actiune foarte scurta, scurta, intermediara si de lunga durata. Cele cu durata foarte scurta produc anestezia intr-un minut de la administrarea injectabila, cele cu actiune scurta si medie actioneaza dupa 15-40 de minute de la administrarea orala si dureaza pana la sase ore. Barbituricele cu actiune indelungata isi fac efectul intr-o ora si dureaza 12 ore.Efecte pe termen scurt: efecte similare cu betia - ameteala, relaxare sau agitatie, pierderea inhibitiilor, dezorientare, capacitate scazuta de articulare a cuvintelor, tremur slab, puls accelerat, acuitate vizuala scazuta. Barbituricele combinate cu alcool sau alte medicamente pot cauza coma sau moartea. Efecte pe termen lung: dependenta, afectiuni hepatice, pulmonare, cardiace, renale, irascibilitate; abuzul poate provoca convulsii, iar supradoza - moartea.
     Daca se iau în considerare si medicamentele – tranchilizante, sedative, antidepresive – procentul românilor care au testat drogurile ajunge la 8,6%. Procentele se traduc simplu – 1.300.000 de români au testat pe pielea lor ce înseamna substante interzise, releva un raport al Agentiei Nationale Antidrog. Si cum plaja de alegere este vasta , cel mai consumat drog este canabisul, într-un procent de 1,5%, urmat de ecstasy – 0,4%, heroina( – 0,1%, halucinogene – 0,1%, cocaina în ambele forme – baza( sau crack) – 0,1%. Canabis la toata tara, pentru ca el se fumeaza sau testeaza în toate regiunile tarii, indiferent de vârsta. Desigur, cei mai multi fani, cu vârste cuprinse între 15 si 64 de ani, sunt la Bucuresti – consumul înregistrând aici un procent de 5,6%. Capitala este urmata de Transilvania – 1,3 % si Muntenia, Moldova, Banat-Crisana – 1,1%, Dobrogea cu 0,9% si Oltenia, cu 0,06%. Restul drogurilor – ecstasy, heroina , inhalante, amfetaminele si cocaina – sunt încercate cu precadere de populatia tânara, între 15 s,i 34 de ani. .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu